لو اتنز، مخترع نوار کاست در سن ۹۴ سالگی درگذشت. او مهندسی با استعداد و بانفوذ در شرکت فیلیپس بود که به تولید دیسک های فشرده نیز کمک میکرد.
نوار کاست، پاسخ اتنز به نوارهای حلقهای بود که با وجود کیفیت صدای خوب خود قیمت بالایی داشتند و ظاهرشان هم چنگی به دل نمیزد. وی هنگامی که به سمت ریاست بخش توسعه محصول جدید در شرکت فیلیپس رسید، به سراغ چالش کوچک کردن تکنولوژی نوار رفت.
زک تیلور، فیلمسازی که چند روزی را، برای تهیه فیلمش با نام «کاست: یک نوار مستند»، با اوتنز گذرانده بود، اینگونه میگوید:
«لو میخواست موسیقی قابل حمل و در دسترس باشد.»
نوار کاست کنترل جدیدی را به طرفداران موسیقی میبخشد و به آنها اجازه میدهد مجموعه آهنگهای خود را در قالبی ارزان و قابل حمل ایجاد کنند و به اشتراک بگذارند.
هدف این مهندس هلندی، ساختن چیزی بود که در عین سادگی همگان توانایی خریدن و استفاده کردنش را داشته باشند. او همچنین با حمایت کردن از فیلیپس، برای اعطای رایگان مجوز ساخت این قالب جدید به دیگر تولیدکنندگان، راه نوار کاست را در تبدیل شدن به یک استاندارد جهانی هموار کرد.
ابتدا باید ایدهاش را اختراع میکرد. اوتنز در تلاش برای تصور چیزی که هنوز وجود نداشته، از یک قطعه چوبی استفاده کرد که به اندازه کافی کوچک و نازک بود و در جیب جا میگرفت؛ تا ایده و هدفی برای آینده ی ضبط صدا و نوار پخش باشد. نتیجه در سال ۱۹۶۳ به جهانیان رونمایی شد و “کاست جمع و جور” به سرعت رشد کرد؛ اوتنز در سال ۲۰۱۳، در پنجاهمین سالگرد ساخت کاست، به نشریه تایم گفت از همان ابتدا این یک “حس” بود.
مدیر موزه فیلیپس، اولگا کولن، درباره ی این مخترع گفت:
“لو یک فرد خارق العاده بود که عاشق فناوری بود، حتی اگر اختراعات او آغاز متواضعانهای داشته باشد.”
وی خاطرنشان کرد که نمونه اولیه چوبی اوتنز برای نوار کاست، “هنگامی که لو از آن برای بالا بردن جک در هنگام تعویض لاستیک استفاده کرد، گم شد.”
آقای اوتنز در سال ۱۹۲۶ متولد شد، او در طول جنگ جهانی دوم برا خانوادهاش رادیویی ساخت که طبق گزارشات دارای آنتنی جهت دار بود که می توانست روی سیگنالهای رادیویی متمرکز شود و پارازیتهای ارسالی توسط نازیها را دور بزند. این مخترع در نهایت به توسعهی ابزاری از فناوری دست یافت که به برابری و عدالت در پخش موسیقی میپرداخت.
کارگردان مستند کاست درباره ی اختراع مذکور میگوید:
“کاستها به ما آموختند که چگونه از صدای خود استفاده کنیم، حتی وقتی که ترانههای شخص دیگری، با زحمت و سختی روی نوار موسیقی تهیه میشود.”
وی در توصیف اینکه چگونه چیزهای کوچک تغییر کردهاند، افزود: “بنابراین دفعه بعد که آن پلیلیست عالی را در Spotify ایجاد کردید یا لینکی را برای اشتراک گذاری آهنگ ارسال کردید، می توانید از Lou Ottens قدردانی کنید.”
به گزارش NRC، این مخترع هلندی دربارهی اختراعش، که حدود یکصد میلیارد نسخه از آن به فروش رسیده است، بسیار بیاحساس بود و در حرفهای که وامدار صداقت و پیشرفت تکنولوژی بود، استعداد نوار کاست را در تولید صدا و آلودگی صوتی نفی کرد.
میکسهای نوار کاست تا حد خوبی مورد علاقه طرفداران پانک و راک قرار گرفتند. اما میراث آنها در هیپهاپ نیز چشمگیر است، جایی که رپرها و تهیهکنندگان مشتاق از این روش برای نمایش توانایی خود در موسیقی و خلق آثار جدید استفاده کردهاند. با وجود انتقال فایلهای موسیقی از نوارهای آهنربایی به سیدیها و نسخههای دیجیتالی، استفاده از کاست همچنان رواج دارد و حتی رونق هم یافته است.
تقریباً بیست سال پس از ارائه نوارهای کاست توسط فیلیپس، اتنز به این کمپانی کمک کرد تا تکنولوژی دیسکهای فشرده، سیدی، را برای بازار مصرفکنندگان گسترش دهد و همچنین با شرکت سونی برای ساخت یک دیسک، که استاندارد صنعت باشد، به توافق برسد.
اتنز به هنگام ظهور و تولید دستگاههای پخش سیدی اعلام کرد: ” از الان به بعد، دستگاه های ضبط رایج، منسوخ شدهاند.”
پیشبینی های مشابهی نیز در مورد نوار کاست، انجام شد؛ اما علیرغم انقلاب صنعت موسیقی در عصر دیجیتال، علاقه به این فرمت از هنر در سال های اخیر افزایش یافته است.
با توسعه و پخش دیسکهای فشرده، عدهی زیادی نوارهای کاست را منسوخ شده تصور میکردند.
برای دههها، طرفداران موسیقی از میکس نوار کاست برای تهیه و بهاشتراکگذاری آهنگهای مورد علاقه خود استفاده کردهاند. گروههای مستقل نیز به عنوان راهی برای تبلیغ موسیقی خود به آنها نگاه میکنند.
برای عدهای، کاستها همچنان به دلیل به ارمغان آوردن دو مزیت مهم، وضعیت مکتبگونهی خود را حفظ کردهاند؛ شخصی بودن و طراحی مقرونبهصرفه. آنها میتوانند همه چیز را حفظ کنند، از یک فایل صوتی نادر و ارزشمند تا آواز یک گروه سرود کودک در رادیو.
کاستها علاوه بر اینکه بسیار ارزان، ساده و در دسترس هستند؛ به آیتمی خاص برای مجموعهداران نیز تبدیل شدهاند.
مرگ اتنز یک سال پس از آن رخ میدهد که نوارهای کاست بار دیگر دوران اوج خود را تجربه کردند؛ در سال گذشته میلادی طیف گستردهای از هنرمندان از جمله لیدی گاگا، سلنا گومز و گوریلاز موفقیت چشمگیری در عرصه فروش نوار کاست کسب کردهاند.
خانم کولن، مدیر موزه شرکت فیلیپس، موفقیت ایدههای اتنز را افسارگسیخته توصیف میکند و این جمله را از خالق نوار کاست، نقل قول میکند:
«ما میدانستیم که این اختراع بزرگی میشود، اما انتظار وقوع یک انقلاب را نداشتیم.»